Як печуть вірменський лаваш в домашніх умовах і з чим його їдять?

Як печуть вірменський лаваш в домашніх умовах і з чим його їдять?

Важко уявити собі людину, яка б не пробувала знаменитий вірменський лаваш. Ці тонкі перепічки в якості хліба можна подати до будь-якого блюда. А які смачні рулетики і бутерброди готують з вірменським лавашом, використовуючи всілякі начинки! Чи можна випекти лаваш будинку? Легко!

Для того, щоб приготувати вірменський лаваш, знадобиться 1 склянка води, 500 г пшеничного борошна, щіпка солі, 20 г свіжих(«живих") або 8 г сухих дріжджів. Також можна узяти 50 г вершкового масла, але це не обов'язково.


Крок 1

Невелику кількість теплої води(¼ склянки) змішати з дріжджами і дати їм «заграти".

Крок 2

Додати іншу воду, сіль(за смаком), розм'якшене вершкове масло(з ним лаваш все ж смачніше), всипати борошно(що обов'язково просіює) і замісити тісто. Дати тесту піднятися.

Крок 3

Розділити тісто на 5 − 6 шматочків і скачати з них кульки діаметром 5 − 6 см Бажані, дати кулькам час на підняття(якщо часу немає, то можна відразу готувати лаваші).

Крок 4

Кожну кульку розкотити в дуже тонку перепічку завтовшки не більше 1 − 2 мм(недаремно в народі вірменський лаваш називають «онучам": він настільки тонкий, що легко згортається в рулон).

Крок 5

Випікати перепічки на сухій розігрітій сковороді(без жиру, не в духовці) по 10 − 15 секунд з кожного боку на вогні трохи вище за середній. Перевертати відразу ж, як тільки лаваш побіліє і на нім з'являться пухирі. Робити все треба дуже швидко, щоб не пересушити лаваш!

Крок 6

Готові лаваші скласти між вологими серветками.

Так з чим же можна їсти вірменський лаваш? Та з чим завгодно! Особисто для мене самою кращою начинкою або намазуванням на лаваш є солона сирна маса. Готується вона легко і дуже швидко.


Сирна(сирна) маса із зеленню

Потрібну кількість сиру добре розтерти і змішати з дрібно нарубаною зеленню. Тут є безліч варіантів на будь-який смак: петрушка і кріп, м'ята, кинза, селера і зелена цибуля(кому що подобається). Добре перемішати, посолити за смаком(можна і поперчити).

Лаваш намазати приготованою масою, згорнути в рулет і покласти в холодильник. При поданні нарізувати рулет на шматочки.

Так само можна приготувати масу з сиру. Чудово підійде будь-який м'який сир або бринза. Якщо сир солоний, то солити масу не доведеться. За бажанням в сирну або сирну масу можна додати часник.

А якщо лаваш подається до шашличка, то нічого не може бути краще, ніж наповнити його овочами.

Лаваш з огірками

1-й варіант

Свіжий огірок нарізувати дрібними кубиками, змішати з дрібно нарізаною зеленою цибулею(можна додати і варене яйце), посолити за смаком і заправити сметаною. Приготовану масу викласти на лаваш і згорнути рулетом.

2-й варіант

Свіжий огірок нарізувати дрібними кубиками, болгарський перець очистити від насіння і також нарізувати дуже дрібно.


Сир натерти на терці, додати товчений або пропущений через прес часник і змішати з овочами. Приготовану масу намазати на лаваш і згорнути рулетом.

Хрусткі конвертики

Знадобиться 1 тонкий лаваш, 150 г твердого сиру, 2 яйця, 1 великий пучок зеленої цибулі, рослинна олія для жаріння, сіль за смаком.

Сир натерти на великій терці. Яйця зварити круто, охолодити, очистити і дрібно нарізувати. Зелену цибулю дрібно порубати. Все з'єднати, посолити, добре перемішати.

Лаваш розрізати на великі квадрати, на середину кожного квадрата викласти начинку, згорнути конвертиком. Обсмажити на розігрітій сковороді з двох сторін до золотистого кольору.

Смачного!


Надрукувати