Як не зіпсувати відношення з друзями після відпустки.

Як не зіпсувати відношення з друзями після відпустки.

Багатогодинні тортури фотографіями, стомливі оповідання і дивні сувеніри - це лише частина того, чим Ви можете дістати своїх друзів.

Це тільки здається, що повернутися з-за кордону просто: треба лише купити квиток і сісти в літак. Насправді, кожного разу, приїжджаючи додому, ви ризикуєте назавжди зіпсувати стосунки з друзями.


Фотографії.

Найгірше, що може зробити людина, що повернулася з-за кордону, — це влаштувати усім знайомим багатогодинні тортури фотографіями. А якщо цей індивідуум брав з собою ще і відеокамеру, то незабаром його будинок усі обходитимуть за версту. На жаль, більшість з нас не мають талантів ні фотографа, ні оператора. Ми намагаємося зафіксувати свої спогади, але знімки не передають наших емоцій, і тому для усіх інших будуть нудні і нецікаві.

Замість цього: виберіть не більше десятка фото(саме стільки ваші гості зможуть витерпіти без збитку для власної нервової системи). Інший варіант — розміщуйте знімки на сайтах фотохостингу, на фейсбуке і давайте друзям посилання: хто хоче, той подивиться.

Оповідання.

Вашим родичам і друзям, звичайно, цікаво дізнатися про ваші зарубіжні пригоди, але якщо ви кожну свою пропозицію починатимете фразою "Коли я був за кордоном"., це їм швидко набридне, і навіть найтерплячіші постараються уникнути зустрічі. Варто ділитися з ними лише тією інформацією, яка може бути ним корисна.

Замість цього: якщо ви дійсно хочете повідати оточенню, як живуть люди в інших країнах світу, вдягніться все в захоплюючу форму. Наприклад, влаштуйте тематичний вечір, приготуйте декілька національних блюд і, сидячи за столом, розкажіть пару-трійку історій, пов'язаних з місцевими традиціями.

Сувеніри.

Добре подумайте, перш ніж робити друзям подарунки. Представте: у кожного з ваших приятелів мінімум два-три хороших знайомих і десяток колег, які хоч раз на рік їздять за рубіж і вважають своїм боргом привезти йому хоч що-небудь. Якщо він складуватиме усі подаровані статуетки, картинки, попільнички і тарілки, то його невелика квартира скоро перетвориться на сувенірну крамницю.

Замість цього: другу буде приємно, що ви про нього згадали, але зупинитеся на сувенірі, який йому дійсно потрібний. Наприклад, він збирає магніти або пивні кухлі — подаруєте йому цікавий екземпляр. Якщо ж він не колекціонер, привезіть йому гастрономічний сувенір — рідкісний місцевий сир, шинку, пляшку вина.

Не будьте "іноземцем" на батьківщині.

Звичайно, поживши деякий час в іншій країні, ви придбали багато нових знань і, можливо, навіть звикли до нових звичаїв. Але не варто продовжувати бездумно наслідувати їх на батьківщині. Наприклад, якщо ви вітатимете знайомих виключно "чао"!, цілувати в обидві щоки, а замість "вибачите" говорити(неначе автоматично) "сорри", то скоро багато хто сприйме це лише як манірне кривляння.

Замість цього: подумайте, які з корисних звичок дійсно можна використати в повсякденному житті(але при цьому не варто їх нарочито демонструвати усьому оточенню). Збережіть ваші знання про зарубіжні порядки для зустрічі з іноземцями: вони будуть приємно здивовані, що їх зустрічають, як вдома.


Не учіть інших жити.

Можливо, що в іншій країні люди бережнее відносяться до природи, економніше використовують воду і варять смачнішу каву. Але не треба постійно учити життя оточення, вигукуючи: "Як? Ви використовуєте пластикові пакети? А ось в цивілізованих країнах". чи "Невже ви проводите у ванні 15 хвилин? Ви хоч представляєте, скільки води пропадає даремно"!

Замість цього: якщо вас дійсно так схвилювала екологія і проблема відходів, приєднайтеся до якого-небудь з "зелених" рухів і обговорюйте ці проблеми з однодумцями(звичайно, ви цілком можете при нагоді розповісти про нове захоплення друзям і запропонувати їм приєднатися).

Не хваліться своїми подорожами.

Подумайте про те, що у кожної людини існують різні обставини, і далеко не усі можуть дозволити собі регулярно бувати за кордоном: одних стримують фінанси, інших — робота, третіх — діти. Тому двічі подумайте, перш ніж сказати: "Це сама краща країна світу, і ти просто зобов'язаний побувати там"!.

Замість цього: якщо вам повезло, і ви з'їздили в саму кращу, цікавішу, дивовижнішу країну світу, поділитеся своїми знаннями з тими, хто цього потребує. Є люди, які люблять відвідувати лекції мандрівників. Зв'яжіться з одним з таких суспільств і запропонуйте свої послуги.


Надрукувати