Які незвичайні дерева ростуть на Землі?

Які незвичайні дерева ростуть на Землі?

У рослинному світі багато цікавого. Виявляється, що на землях Індії одне дерево утворює собою цілий ліс! Баньян, або, як його ще називають, дерево-ліс, має не один, а тисячі стволів.

У його центрі знаходиться головний ствол, від нього зростають товсті пагони, від цих втеч вниз тягнуться відгалуження, які, досягнувши грунту, укорінюються. Після цього вони починають рости в товщину, і згодом вторинні стволи стають схожими на головний ствол, і вже від них відходять нові пагони. Так триває до безкінечності.


Один з найстаріших баньянов росте в Індії вже більше 3 тисяч років і складається з 3 тисяч маленьких і 3 тисяч великих стволів заввишки більше 60 метрів кожен.

Дерева твердіше за залізо ростуть на півдні Азербайджану і називаються темир-агач, що в перекладі означає "залізне дерево". Його деревина дуже важка, тому швидко тоне у воді. Воно цікаве тим, що має властивість утворювати непрохідну гущавину. Кора залізного дерева дуже тонка і тому легко руйнується. Гілки сусідніх дерев, які торкаються один одного, відразу зростаються, і утворюють химерні сплетення. Темир-агач часто використовують для спорудження живих обгороджувань, які з часом стають усе більш міцними.

Існує ще одне "залізне дерево", яке росте на південній частині Приморського краю, воно називається березою Шмидта і в півтора рази міцніше, ніж чавун. Від його ствола відлітає куля, випущена з пістолета. Деревина цього дерева може з легкістю замінювати метал.

У Бразилії ростуть дерева, які дуже схожі на великі діжі заввишки в 20 метрів, називаються вони "бавовняними" або "вовняними" деревами. В період цвітіння гілки, які відходять від верхньої звуженої частини "діжі", покриваються великою кількістю красивих кольорів. Насіння "бавовняного" дерева розсіюється за допомогою вітру. До кожного насіннячка приєднаний "парашут", який допомагає триматися йому в повітрі і з легкістю долати великі відстані. Люди збирають насіння з цього оригінального дерева і відділяють волокна "парашутів", а потім виготовляють з них тканину.

"Молочні" дерева(галактодендронати) ростуть в країнах Центральної і Південної Америки. Це невисокі дерева з блискучим і товстим листям з неїстівними плодами. Місцеві жителі вживають сік цієї рослини як молоко. Але витікає воно з дерева досить повільно: з одного надрізу за 1 годину витікає 1 літр соку. До того ж вживати цей напій треба відразу, оскільки він швидко псується. При випарі з соку виділяється віск, з якого місцеві жителі роблять свічки. Крім всього, деревина з цих дерев прекрасно підходить в якості будівельного матеріалу.

"Канделябровое" дерево дістало свою назву завдяки розгалуженому стволу, який нагадує канделябр. У 1935 році, під час війни, італійські солдати рухалися через зарості цих дерев, прорубуючи собі шлях багнетами. З розрізаних стволів виступала речовина білого кольору, схожа на молоко. Через декілька годин у солдатів виник сильний головний біль і жахлива різь в очах, після чого більше 300 з них повністю осліпнули. Лікарі, оглянувши хворих, пояснили, що причиною їх сліпоти є отруєння організму парами соку "канделябрового" дерева.

Місцеві жителі, добре знайомі з властивостями цього дерева, знайшли йому хороше застосування. Вони саджають навколо свого села "канделябровие" дерева, роблячи з них "живу" огорожу. Коли нападають вороги, жителі села пускають в них стріли так, щоб спочатку стріла пройшла через ствол дерева, стаючи смертельною, а потім потрапляла в тіло ворога. Окрім цього, мисливці виготовляють з соку "канделябрового" дерева отруту, якою змащують наконечники стріл. Плодоніжки цукеркового дерева

Фото: Depositphotos


Говения солодка, або "цукеркове" дерево, росте в лісах тропічної Америки. Зовні воно дуже схоже на липу, з великою кількістю кольорів, багатих нектаром. У кінці осені на дереві дозрівають "цукерки" — висохлі сірі стручки, які містять до 50% цукру і за смаком дуже схожі на родзинки. Не лише плоди, але і міцна і легка деревина говении солодкою використовується місцевими жителями: вони виготовляють з неї музичні інструменти і деякі види меблів.

На території екваторіальної Африки на високих деревах ростуть неїстівні плоди, які дуже нагадують ліверну ковбасу. Ці дерева називаються кигелиями, або "ковбасними" деревами. З їх плодів виготовляють прикраси, посуд і чашки. Іноді плоди розмальовують і підвішують до стелі в якості амулетів.

Равеналу Мадагаскарську, яку часто називають деревом "мандрівника" або деревом-"колодцем", можна побачити в посушливих районах острова Мадагаскар. У цього невисокого дерева(4 м) немає гілок, а величезне листя росте із ствола. Вони згорнуті трубочкою і мають довжину 7 метрів. В середині трубочки знаходиться чиста і прохолодна вода, яку незвичайна рослина отримує з грунту. У такому дереві може знаходитися до 25 літрів води.

Нас оточує дивовижний і дивовижний світ рослин, наповнений своїми загадками і секретами.


Надрукувати