Який профнастил вибрати для даху: марки і види

Який профнастил вибрати для даху: марки і види

Більшість сучасних громадських і житлових будівель покривають металевими покрівельними матеріалами. До них можна віднести металлочерепицу і профнастил. Виготовляють їх за схожою технологією, тому відмінність полягає тільки у формі малюнка. Якщо у першого він виконаний у формі черепиці, то у другого має вигляд подовжніх гребенів, що імітують шифер. Щоб краще розібратися в тому, який профнастил вибрати для даху, необхідно вивчити його різновиди і зрозуміти сенс маркіровки.

Профнастил — популярний матеріал для облаштування покрівлі


Класифікація профільованого покрівельного листа

Профільований покрівельний лист робиться методом холодного прокату металевого листа. Виріб має гребінчасту поверхню. Це надає жорсткість і дозволяє воді стікати по утворених гребенями жолобах. Гребені можуть мати в перерізі різну геометричну форму, починаючи від трикутника і закінчуючи трапецією. На механічні властивості це ніяк не впливає, зате створює різноманіття при виборі матеріалу. Тому, неважливо який профнастил вибрати для даху: з трикутними або прямокутними гребенями. Це просто діло смаку споживача.

Дах з профнастила

Види захисних покриттів

Профільований лист після прокатного стану потрапляє в цех, де здійснюється його захисна обробка гальванічним способом. Захист буває двох видів:

  • цинкове покриття припускає використання як робочу речовину солей цинку. В результаті електролізу металевий цинк осідає на лист, покриваючи його суцільним шаром. Цей метал погано взаємодіє з киснем, що гарантує прекрасний захист стали від корозії. Чим більше цинку було витрачено, тим сильніше захист;
  • алюмінієво-цинкове покриття робиться за такою ж технологією, тільки до солей цинку додаються солі алюмінію. Вони дешевші, тому таке покриття більше бюджетне. При цьому міра захисту знижується, що викликає необхідність робити ще одне декоративне покриття з полімерних матеріалів і барвників.

Склад профнастила

Верхнє кольорове покриття несе швидше декоративну функцію, оскільки не дуже міцне. Проте воно здатне дещо посилювати основний захист.

Корисна порада! Щоб не помилитися у кількості матеріалу, необхідного для закриття складного даху, треба купувати на 10-15% більше. Якщо листи стандартної довжини, надлишки завжди можна повернути в магазин.

Монтаж металевого даху

Як проч


Надрукувати